Zwaar, zwaar leven…

Het komt tegenwoordig uit alle richtingen op me af: ondernemers hebben een zwaar, ontzettend zwaar leven!

Ben ik dan de enige gelukkige ondernemer? Is het echt zo zwaar? Ik noem het liever ANDERS! Het is anders leven en je maakt je het daarbij zo zwaar als je zelf wil en/of aankan.

Natuurlijk zijn er “externe factoren” waar je helemaal geen vat op hebt en die je heel hard met beide voeten op de grond zetten (verlies, ziekte, … been there… done that…) maar zo leer je (opnieuw) relativeren.

Voor mij is het ondernemerschap een verademing, ook al heb ik krassen op mijn ziel… Mijn klanten zijn niet “koning” en ik “buig” niet te pas en te onpas. Nee, mijn klanten zijn door mij uitgekozen, ze passen bij mijn waarden en normen en onze relatie is een win-win-win. Voor hen steek ik met plezier een tandje bij (’s avonds of tijdens het weekend)

Er is niemand die je verplicht om met een “dikke” wagen te rijden (mijn blikken doos brengt me ook overal ?) of 2-3-4 keer per jaar (ver) op vakantie te gaan en in een grote “villa” te wonen waardoor je veel afbetalingen hebt. Als je daar niet gelukkig van wordt, waarom doe/heb je dat dan allemaal?

Ik coach (startende) ondernemers en begin altijd met de zoektocht naar hun waarden. Wat is voor hen belangrijk? Waar worden ze gelukkig van? Als jij als zaakvoerder/ondernemer niet gelukkig bent, hoe kan je zaak dan bloeien?

Enkele tips:

  • De beste investering die ik je kan aanraden is de investering in jezelf! Zonder jou geen onderneming, juist?
  • Omring je met experts, die leven volgens dezelfde waarden, die denken mee in dezelfde richting.
  • (Her)bekijk je business plan, elk jaar opnieuw: wie is je ideale klant? Kloppen je missie en visie nog? Je aanbod. Jij evolueert, als mens, als ondernemer, dus deze zaken evolueren ook.

Hulp nodig bij het (her)bekijken, een stok achter de deur, de visie van een buitenstaander? Geef me gerust een seintje …

En anders? Geniet van het ondernemerschap, het is het echt waard! And YOU are so worth it!

#ondernemen #sterkondernemen #worksmarter

Brigitte Kaandorp – IK HEB EEN HEEL ZWAAR LEVEN

Reageren is niet mogelijk